A
A
A

Gepubliceerd op 4 oktober,2023

Kamer roept op ontslagen ouderenzorg waar mogelijk te voorkomen

Dinsdag 3 oktober stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met een motie om ontslagen in de ouderenzorg waar mogelijk te voorkomen. 

Kamer roept op ontslagen ouderenzorg waar mogelijk te voorkomen

Gepubliceerd op 4 oktober,2023

Dinsdag 3 oktober stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met een motie om ontslagen in de ouderenzorg waar mogelijk te voorkomen. 

Minister Helder (Langdurige Zorg) moet voor 1 november 2023 de Kamer informeren over welke organisaties overwegen het personeel in te krimpen. En aan te geven hoe ontslagen te voorkomen zijn. Namens 27 ouderenzorgorganisaties uit het Noorden benadrukt de NNCZ dat de vooruitzichten voor 2024 buitengewoon somber zijn.

“Ons bereiken al de eerste signalen van ouderenzorgorganisaties die zich voorbereiden of al bezig zijn met reorganisaties en het inkrimpen van het personeelsbestand”, aldus Roeli Mossel van de NNCZ. “In tijden van vergrijzing, personeelstekorten en wachtlijsten worden wij als zorgorganisaties gedwongen om in ons eigen vlees te snijden. De wereld op z’n kop”.

Minister wacht af

De aangenomen motie is een initiatief van een aantal politieke partijen, onder aanvoering van PvdA/GL. “Dat is echt een steun in de rug. Hopelijk leidt de motie tot meer urgentie en actie van het ministerie”, aldus Roeli Mossel. “De minister wacht tot nu toe vooral af en zegt de ontwikkelingen te volgen. Ze lijkt zich onvoldoende bewust van het naderende onheil”.

Oproep

Door de motie wordt het ministerie aangespoord in kaart te brengen welke organisaties bezig zijn met reorganiseren. Roeli Mossel: “Een duidelijke oproep van de Tweede Kamer om het ministerie duidelijk te maken hoe zorgelijk de situatie is. Dat zullen we doen en ik roep graag andere ouderenzorgorganisaties op hetzelfde te doen. Als er niets verandert, staat de politiek straks toe te kijken hoe de vakkrachten die we zo hard nodig hebben onze sector gaan verlaten”.

Zuurstof nodig

Een motie om iets te doen aan de financiële korting op de vergoeding voor huisvesting, haalde het helaas niet. Samen met een aantal andere kortingen leidt dit tot gaten in de begroting voor 2024. Zuurstof voor de ouderenzorg is nodig om te voorkomen dat organisaties door het ijs zakken en mensen moeten ontslaan.

Vervolg

Van de minister wordt dan ook verwacht gerichte maatregelen te nemen om ontslagen te voorkomen. Roeli Mossel: “We zullen alles doen om daarbij te helpen. We blijven zichtbaar en hoorbaar in de Tweede Kamer, zeker in aanloop naar de komende verkiezingen. Een meerderheid voor een motie is een begin, we hebben echter tastbaar resultaat nodig om onze mensen binnen te kunnen houden”.

 

Wilt u dit artikel delen?

Zorgaanbod

De NNCZ biedt u alles op het gebied van zorg en ondersteuning. Van gezamenlijke activiteiten en handige diensten tot specialistische zorg en behandeling. Met de juiste ondersteuning willen wij u helpen op uw vertrouwde plek oud te worden. Maar lukt thuis wonen niet meer, dan bent u van harte welkom in ons woonzorgcentrum.

Magazine NNCZ dichtbij

Wilt u het magazine NNCZ Dichtbij per mail ontvangen? Schrijf u dan hieronder in. Zodra er een nieuwe uitgave van het magazine verschijnt ontvangt u deze per mail.

Magazine NNCZ Dichtbij