A
A
A

Gepubliceerd op 18 januari,2024

Minister Helder strooit Tweede Kamer zand in de ogen

Minister Helder strooit Tweede Kamer zand in de ogen

Gepubliceerd op 18 januari,2024

Het is 1 voor 12 voor veel ouderenzorgorganisaties. Zij staan in de ‘overlevingsstand’ en zijn bezig met bezuinigingen en het terugbrengen van het personeelsbestand. Dit staat in schril contrast met sussende woorden in een brief aan de Tweede Kamer van minister Helder. Met een onvolledige en nauwelijks onderbouwde update over de ouderenzorg wekt zij de schijn dat de problemen wel meevallen. Dat schrijft de NNCZ in een brief aan de vaste Kamercommissie van VWS.

“Minister Helder zegt de ontwikkelingen op de voet te volgen, maar dat doet ze niet. Ze strooit de Tweede Kamer zand in de ogen”, aldus Roeli Mossel, bestuurder van NNCZ. “Er is geen structureel overleg met zorginstellingen en er wordt niets voorbereid om een eventuele ontslaggolf te voorkomen. De sussende woorden doen geen recht aan de problemen die daadwerkelijk in de praktijk spelen.”

Aangenomen motie

De minister stuurde de brief één dag voor het Kerstreces naar de Tweede Kamer. In de brief geeft de minister een update over de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer om eventuele ontslagen in de ouderenzorg te voorkomen en te monitoren. “Zonder echt onderzoek te hebben gedaan schrijft de minister: niets aan de hand, we komen binnen een half jaar met een volgende update”, aldus Roeli Mossel. “Tegen die tijd zullen er aanzienlijk minder professionals en toegewijde vakkrachten in de ouderenzorg werken met alle desastreuze gevolgen van dien”.

Begrotingsbehandeling

De Noordelijke ouderenzorgorganisaties strijden al geruime tijd voor behoud van de ouderenzorg. Minister Helder heeft in 2023 een deel van de geplande financiële kortingen voor 2024 verzacht. Dit is echter volstrekt onvoldoende. De begrotingsbehandeling van het ministerie van VWS, gepland voor eind januari, kan gelegenheid bieden de minister te bewegen meer actie te ondernemen.

Wilt u dit artikel delen?

Zorgaanbod

De NNCZ biedt u alles op het gebied van zorg en ondersteuning. Van gezamenlijke activiteiten en handige diensten tot specialistische zorg en behandeling. Met de juiste ondersteuning willen wij u helpen op uw vertrouwde plek oud te worden. Maar lukt thuis wonen niet meer, dan bent u van harte welkom in ons woonzorgcentrum.

Magazine NNCZ dichtbij

Wilt u het magazine NNCZ Dichtbij per mail ontvangen? Schrijf u dan hieronder in. Zodra er een nieuwe uitgave van het magazine verschijnt ontvangt u deze per mail.

Magazine NNCZ Dichtbij