A
A
A

Gepubliceerd op 16 oktober,2023

Column Roeli Mossel: Alle kleine beetjes helpen

Column Roeli Mossel: Alle kleine beetjes helpen

Gepubliceerd op 16 oktober,2023

Zoals u wellicht heeft gemerkt, hebben we de afgelopen periode een poging gedaan om de kortingen vanaf 2024 in de ouderenzorg te voorkomen. Tot nu toe hebben de ingezette acties ongeveer slechts 25% van het probleem opgelost, maar alle kleine beetjes helpen. Wat wellicht minder aandacht heeft gehad door onze acties is de noodzakelijke maatschappelijke verandering die nodig is om zorg voor mensen met een hulpvraag in de toekomst structureel op te lossen.

Die noodzakelijke verandering gaat wat mij betreft niet snel genoeg. Het aantal ouderen is in 2040 verdubbeld ten opzichte van nu. Die verdubbeling ontstaat natuurlijk niet in één keer. Ook nu al zien we het aantal ouderen met een hulpvraag sterk stijgen en het aantal professionals afnemen. Dus laten we nú al aan de slag gaan. Wij investeren onder andere in het verbinden met (zorgzame) gemeenschappen en dragen bij aan een grotere mate van onderlinge hulp van inwoners aan elkaar. Mensen die cynisch of zelfs negatief naar deze beweging kijken, melden me vaak dat mantelzorgers niet meer kunnen doen dan wat ze nu al doen. Dat ben ik helemaal met ze eens. Gelukkig is ook in deze kwestie aan de orde: alle kleine beetjes helpen. Niet één persoon voert heel veel uit, maar meerdere mensen uit de omgeving dragen elk een steentje bij.

We kunnen hierbij ook creatievere en andere oplossingen vinden. Een collega van me kwam afgelopen week met een prachtig voorbeeld. Als veertiger met basisschoolkinderen heeft ze een zeer druk leven en wordt veel voor allerlei zaken gevraagd om te doen op school, voor de sportclub etc. Ze kwam met het idee dat sommige dingen ook door ouderen met een hulpvraag gedaan konden worden.  Bijvoorbeeld het inpakken van cadeautjes, “verjaardagshoeden” maken, etc. Hierdoor zou zij iets voor ouderen met een hulpvraag kunnen doen, zo gaf ze aan. Wat mij betreft een heel mooi voorbeeld met meerdere positieve kanten. Thema’s als mee blijven doen, ondanks je hulpvraag ook van betekenis zijn, wederkerigheid en zorgzaam samenleven zijn in dit voorbeeld aan de orde. Hopelijk inspireert het u!

En…ook als u niet veel tijd heeft of niet veel kunt; alle kleine beetjes helpen!

Roeli Mossel
Bestuurder NNCZ

Wilt u dit artikel delen?

Zorgaanbod

De NNCZ biedt u alles op het gebied van zorg en ondersteuning. Van gezamenlijke activiteiten en handige diensten tot specialistische zorg en behandeling. Met de juiste ondersteuning willen wij u helpen op uw vertrouwde plek oud te worden. Maar lukt thuis wonen niet meer, dan bent u van harte welkom in ons woonzorgcentrum.

Magazine NNCZ dichtbij

Wilt u het magazine NNCZ Dichtbij per mail ontvangen? Schrijf u dan hieronder in. Zodra er een nieuwe uitgave van het magazine verschijnt ontvangt u deze per mail.

Magazine NNCZ Dichtbij