A
A
A

Zorg in de toekomst

De samenstelling van onze maatschappij verandert. Het aantal ouderen groeit sterk en het aantal jongeren neemt af. Hierdoor groeit het aantal mensen met een hulpvraag en daalt het aantal beschikbare zorgprofessionals. De vraag waar we nu in Nederland voor staan: Hoe kunnen we met minder middelen en minder professionals meer mensen met een hulpvraag van diensten voorzien? Dit is de centrale vraag die ons allen raakt en die de kern vormt van het NNCZ-programma ‘Samen van Waarde – ook in de toekomst’. Met z’n allen denken we na over de veranderingen en samen leveren we een bijdrage aan zorgzaam samenleven. We informeren u graag over de consequenties voor de zorg en hoe de NNCZ zich hierop, samen met u, gaat aanpassen de komende jaren.

Samen van waarde – ook in de toekomst

Een toekomst van zorgzaam samenleven: het programma ‘Samen van waarde – ook in de toekomst’

In een samenleving waar het aantal mensen met een hulpvraag toeneemt terwijl het aantal zorgprofessionals afneemt, worden we genoodzaakt om de zorg anders in te richten. We moeten samenwerken aan innovatieve oplossingen voor zorgzaam samenleven. Ons professionaliseringsprogramma ‘Samen van waarde – ook in de toekomst’ biedt een vernieuwende aanpak om zorgzaam samenleven te ondersteunen. Het programma is meer dan alleen een reactie op de uitdagingen waar we samen voor staan; het is een uitnodiging aan iedereen om actief deel te nemen aan het vormgeven van zorgzaam samenleven.

 

Samen een vangnet bieden voor mensen met een hulpvraag

Doordat het aantal mensen met een hulpvraag toeneemt en het aantal beschikbare zorgprofessionals afneemt, zullen we de zorg anders moeten inrichten. Er gaat een andere rol zijn voor zowel het informele netwerk (naasten en de gemeenschap) als voor zorgprofessionals.

In het behouden van eigen regie is het essentieel om met de hulpvrager  te bespreken wat hij of zij zelf nog kan doen en opnieuw kan aanleren. Daarnaast is het belangrijk om met de naasten van de hulpvrager te bespreken wat zij kunnen doen en te kijken hoe technologie kan ondersteunen bij de zelfredzaamheid. Een cruciaal aspect is de rol van de gemeenschap. Het is belangrijk om te verkennen wat de gemeenschap kan betekenen voor iemand met een hulpvraag en hoe de persoon met een hulpvraag op zijn beurt een bijdrage kan leveren aan de gemeenschap.

Door deze elementen samen te brengen, krijgen we inzichten in de zorg behoeften en beschikbare hulp vanuit het informele netwerk. Pas daarna wordt gekeken welke aanvullende zorg door professionals nodig is en in welke mate deze zorg (tijdelijk) moet worden ingezet. De netwerkcirkel helpt om met elkaar hierover in gesprek te gaan en in gesprek te blijven.

Vanuit deze gedachte zijn we gekomen op het Zam-Sam principe. Lees hier meer over Zam-Sam: Zelf Als het Mogelijk is – Samen Als het Mogelijk is.

 

Samenwerken aan vernieuwing

Er zijn werkgroepen gevormd die regelmatig samenkomen om binnen het programma te overleggen en samen te werken. De werkgroepen bestaan voor de ene helft uit zorgprofessionals en de andere helft uit cliënten, naasten, informele zorgverleners, wijk- en buurtgenoten en dorpscoöperatieleden. Door regelmatig bijeen te komen, worden waardevolle ideeën en ervaringen gedeeld die leiden tot nieuwe inzichten en praktische oplossingen.

In veel wijken en dorpen waar wij onze diensten verlenen, maken wij ook gebruik van de regelruimte die de zogenaamde ‘DOS-projecten’ ons geven. Hierbij kunnen professionals kaders van de verschillende financieringsvormen loslaten om daarmee samen met het informele netwerk zo goed mogelijk aan te kunnen sluiten bij een hulpvraag.

Met het programma ‘Samen van waarde – ook in de toekomst’ dragen we bij aan zorgzaam samenleven, waarin zorg en ondersteuning op een innovatieve, betrokken en efficiënte manier worden georganiseerd. Dit doen we samen, met als doel een toekomst waarin iedereen zich gezien en geholpen voelt. Samen maken we het verschil!

Contactformulier

Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen naar aanleiding van het lezen van de tekst? Vul dan het contactformulier in. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Contactformulier

Zorgaanbod

De NNCZ biedt u alles op het gebied van zorg en ondersteuning. Van gezamenlijke activiteiten en handige diensten tot specialistische zorg en behandeling. Met de juiste ondersteuning willen wij u helpen op uw vertrouwde plek oud te worden. Maar lukt thuis wonen niet meer, dan bent u van harte welkom in ons woonzorgcentrum.