A
A
A

Gepubliceerd op 8 mei,2023

Column Roeli Mossel: Wie maakt zich druk om de ouderenzorg van nu en de toekomst?

Column Roeli Mossel: Wie maakt zich druk om de ouderenzorg van nu en de toekomst?

Gepubliceerd op 8 mei,2023

We ervaren op dit moment veel vraagstukken in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan de stikstofcrisis, prijzen van energie en andere basisbehoeften die sterk in prijs gestegen zijn en de aardbevingsproblematiek in Groningen. De media berichten er begrijpelijkerwijs dagelijks over. 

Een punt dat naar mijn idee te weinig aandacht krijgt in de berichtgeving en te weinig leeft in onze samenleving, is de huidige en toekomstige ouderenzorg. Naast de disbalans tussen de groei van het aantal mensen met een hulpvraag en het aantal beschikbare professionals, is er nu ook grote zorg over de financiële positie van onze sector. We hebben een aantal jaren een verhoging van de personele bezetting kunnen realiseren door hogere inkomsten voor de verpleeghuiszorg. Hierdoor konden wij bijvoorbeeld standaard de bezetting op een woongroep voor mensen met dementie overdag en ‘s avonds naar minimaal twee professionals brengen. Volgend jaar is er echter minder geld beschikbaar, een zogenaamde korting op de zorgtarieven, terwijl de kosten sterk gestegen zijn. Deze tarieven zullen jaarlijks verlaagd worden tot 2026. Ook de inkomsten voor het huren en/of in stand houden van onze gebouwen daalt volgend jaar met 8%. En uiteraard komen daar nog de terechte CAO verhogingen bij. Dit zijn dermate grote financiële effecten dat we binnen onze sector moeten nadenken over hoe we dit zo gaan regelen dat het niet het effect heeft dat (nog meer) professionals (noodgedwongen) onze mooie sector gaan verlaten. 

We zouden ons hier, naar mijn idee, allemaal druk om moeten maken. Dit gaat iedereen in de toekomst raken. Het gaat immers over de beschikbaarheid en kwaliteit van zorg voor uzelf of voor uw naasten. Maakt u zich net als ons druk om de ouderenzorg van nu en de toekomst? 

Roeli Mossel 
Bestuurder NNCZ 

Wilt u dit artikel delen?

Zorgaanbod

De NNCZ biedt u alles op het gebied van zorg en ondersteuning. Van gezamenlijke activiteiten en handige diensten tot specialistische zorg en behandeling. Met de juiste ondersteuning willen wij u helpen op uw vertrouwde plek oud te worden. Maar lukt thuis wonen niet meer, dan bent u van harte welkom in ons woonzorgcentrum.

Magazine NNCZ dichtbij

Wilt u het magazine NNCZ Dichtbij per mail ontvangen? Schrijf u dan hieronder in. Zodra er een nieuwe uitgave van het magazine verschijnt ontvangt u deze per mail.

Magazine NNCZ Dichtbij