A
A
A

Gepubliceerd op 28 augustus,2023

Column Roeli Mossel: Huidige acties in de ouderenzorg uniek

Column Roeli Mossel: Huidige acties in de ouderenzorg uniek

Gepubliceerd op 28 augustus,2023

Nooit eerder waren er acties zoals van de huidige omvang in de ouderenzorg. Ingezet om kortingen en daarmee ontslagen te voorkomen en professionals in te kunnen zetten op noodzakelijke vernieuwing. Nooit eerder was mijn zorg zo groot als nu.

Een aantal maanden geleden zijn vooral noordelijke zorgorganisaties gestart met activiteiten om een poging te doen om kortingen te voorkomen die per 1 januari 2024 van kracht zullen zijn bij ongewijzigd beleid. Deze zijn inmiddels door veel collega’s in andere provincies overgenomen. We hebben de minister een brandbrief gestuurd, we zijn een petitie gestart en deze is begin juli voor de eerste keer aangeboden aan de minister. Met meer dan 250 zorgaanbieders wordt er een kort geding aangespannen tegen de regionale kantoren die het zorggeld verdelen en er is een landelijke actiedag georganiseerd op 5 september aanstaande waar de petitie met nog meer handtekeningen opnieuw aan de minister wordt aangeboden. We vragen niet om meer geld, maar zeggen: kort ons op dit moment niet. Zodat wij samen met inwoners van wijken en dorpen met de noodzakelijke vernieuwing bezig kunnen zijn. Alleen dan kunnen we ouderenzorg toekomstbestendig maken en voorkomen dat de mensen die het meest kwetsbaar zijn, tussen wal en schip raken en onvoldoende aandacht en zorg krijgen. Ook zorgt het ervoor dat we geen waardevolle professionals hoeven te ontslaan; we hebben ze immers voor de wat langere termijn allemaal ontzettend hard nodig.

De kortingen waar organisaties mee te maken krijgen, zijn ongeveer 8%. Voor een deel ook door de effecten van de gewijzigde cao. Dit houdt o.a. in dat de lonen van medewerkers terecht stijgen, maar de stijgingen voor slechts een derde worden gecompenseerd.

Op 5 september gaan we met een zeer groot aantal mensen naar Den Haag om nogmaals duidelijk te maken dat de voorgenomen plannen echt niet kunnen. U kunt nog mee, ouderenzorg gaat ons immers allemaal aan (geefouderenzorgzuurstof.nl; opgave mogelijk tot en met 28 augustus 18.00 uur). Ook overhandigen we dan weer de petitie aan de minister met het aantal ondertekenaars van dat moment. Wilt u nog ondertekenen? Dat kan op kortnietopouderenzorg.petities.nl.

We hopen dat velen deelnemen aan dit protest, ouderenzorg gaat ons immers allemaal aan!

Roeli Mossel
Bestuurder NNCZ

Wilt u dit artikel delen?

Zorgaanbod

De NNCZ biedt u alles op het gebied van zorg en ondersteuning. Van gezamenlijke activiteiten en handige diensten tot specialistische zorg en behandeling. Met de juiste ondersteuning willen wij u helpen op uw vertrouwde plek oud te worden. Maar lukt thuis wonen niet meer, dan bent u van harte welkom in ons woonzorgcentrum.

Magazine NNCZ dichtbij

Wilt u het magazine NNCZ Dichtbij per mail ontvangen? Schrijf u dan hieronder in. Zodra er een nieuwe uitgave van het magazine verschijnt ontvangt u deze per mail.

Magazine NNCZ Dichtbij