Samen van waarde

Column: De kracht van het kussen

Vaak mis je pas iets als het er niet meer is of als het niet meer kan. Zoiets simpels als bij elkaar op bezoek gaan, elkaar even vastpakken of elkaar een kus geven. Door de maatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen ervaren meer mensen een dergelijk gemis.

Sommige mensen voelen zich daardoor extra alleen en eenzaam. Deze week hoorde ik op de radio dat ouderenbonden gestart zijn met een bellijn voor ouderen die zich in deze vakantieperiode extra eenzaam voelen, omdat de mensen die ze nog om zich heen hebben op vakantie zijn. Een mooi initiatief, maar ik vind het erg dat het nodig is. Wij zien het ook in onze woonzorgcentra en bij thuiszorgcliënten; nadat onze gebouwen gelukkig weer opengesteld werden voor bezoek, kwamen er grote aantallen mensen op bezoek wat erg fijn was. Nu zien we het bezoek echter weer afnemen, ook bij de mensen die zelfstandig thuis wonen. Nogmaals doe ik een oproep om nu het weer kan, eens om je heen te kijken en in je nabije omgeving te onderzoeken wie behoefte aan contact zou kunnen hebben. Stap op iemand af en ga een bezoekje afleggen. Wie weet welk mooi contact voor langere tijd hieruit voortkomt.

Ondertussen werken we ook aan “alternatieve kussen(s)”. Velen zijn aan de slag gegaan met ‘kus’sens haken van zogenaamde granny squares (zoals ook fijn was om te doen bij het meehaken aan de grootste gehaakte deken van de wereld)! Samen maken we van al die granny squares een kussen. Dit kussen is niet alleen het resultaat van onze verbinding, maar ook het steuntje in de rug dat veel mensen nu nodig hebben. Je kunt het kussen voor jezelf houden om jezelf op te fleuren of weggeven aan iemand die een kussen gebruikt om te rusten of als letterlijk steuntje in de rug. Haken kan in deze vakantieperiode ook erg ontspannend zijn. Ook kan het natuurlijk bedoeld zijn als “figuurlijke” kus die je anders fysiek had gegeven!

Wil je meedoen met haken maar bijvoorbeeld alleen een granny square maken? Dat kan ook. In elk woonzorgcentrum van de NNCZ is een inzamelpunt voor de granny’s, of stuur ze op naar ons kantoor. Wij zorgen ervoor dat of de kussen bij de juiste persoon terecht komt of van een aantal granny’s een kussen wordt gemaakt.

 

Een fijne, gezonde zomer verder!

Roeli Mossel

Bestuurder NNCZ