Samen van waarde

Woonzorgcentrum De Borgstee opent haar deuren!

Vledder – Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen in Vledder, dat is de behoefte van de inwoners van het dorp. Dorpsbelang Vledder, Stichting Onderdak Vledder, Stichting  Naobuur en zorgorganisatie de NNCZ werken nauw samen om dit te realiseren, waarbij eigenaarschap en regie bij de inwoners van het dorp blijft. In juni ondertekenden deze partijen een intentieverklaring waarin de samenwerking werd vastgelegd met als doel om levensbestendig wonen voor de inwoners van Vledder en omstreken mogelijk te maken. Het resultaat? Een nieuw, modern, energieneutraal woonzorgcentrum middenin Vledder: De Borgstee. Inmiddels hebben de eerste bewoners van de koopappartementen hun intrek genomen. Op 19 februari jl. hebben we de eerste bewoners van de zorgappartementen kunnen begroeten. 

16 koopappartementen, 16 zorgappartementen, 3 appartementen voor kort verblijf 

Harold Dijkgraaf, voorzitter van Stichting Onderdak Vledder, vertelt: “Het woonzorgcentrum beschikt over 16 zorgappartementen voor intensieve zorgverlening en ondersteuning en 3 appartementen voor kort verblijf bijvoorbeeld voor herstel na een ziekenhuisopname of om ziekenhuisopname te voorkomen. De koopappartementen zijn voor de mensen die zelfstandig willen wonen, maar zorg kunnen ontvangen zodra de behoefte er is. De belangrijkste insteek van De Borgstee? Zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in de vertrouwde omgeving zodat mensen hun eigen leefwijze kunnen voortzetten.” 52 dorpsgenoten waren bereid om hier een lening voor te verstrekken, waardoor het dorp (deels) eigenaar van het pand is. De belangstelling is groot, maar er zijn nog zorgappartementen beschikbaar. Ook bewoners uit de omgeving van Vledder zijn welkom. 

Zorgaanbod: wens van inwoners is leidend  

Op verzoek van de inwoners van Vledder biedt de NNCZ verschillende vormen van dienstverlening. Van gezamenlijke activiteiten en handige diensten tot specialistische zorg en behandeling. Roeli Mossel, bestuurder van de NNCZ: “Alle vormen zijn gericht op of zo lang mogelijk thuis kunnen wonen of op 24-uurs zorg in het woonzorgcentrum De Borgstee. Er is binnen onze organisatie al erg veel vertrouwen in wat burgers zelf kunnen, de zogenoemde ‘burgerkracht’. Wat we hiervan in Vledder zien, gaat nog weer verder dan onze ervaringen elders zoals in Hollandscheveld, Grijpskerk, Noordbroek of Groningen. Hier heeft het dorp zich niet alleen blijvend hard gemaakt voor het er zijn voor elkaar, maar ook voor het realiseren van een compleet woonzorgcentrum. Een prachtig initiatief! We zijn als NNCZ trots dat we in Vledder van betekenis mogen zijn!” De NNCZ is klaar voor de start, maar zoekt nog extra vrijwilligers voor het begeleiden bij een waardevolle invulling van de dag. De zorgprofessional is verantwoordelijk voor de zorgtaken, de vrijwilliger staat voor de kwaliteitsondersteuning in het gewone dagelijkse leven. Aanmelden voor vrijwilligerswerk kan bij de coördinerend wijkverpleegkundige Ellen Elken via 0521-200104 of Ellen.Elken@nncz.nl.