Samen van waarde

NNZC Dichtbij: Vooruitgang in tijden van corona

Vier keer in het jaar verschijnt ons magazine NNCZ Dichtbij. In dit nummer o.a.:

Wanneer de jaren gaan tellen en zelfstandig thuis wonen lastig wordt, zijn bewoners van kleine kernen vaak aangewezen op woonzorgcentra in grotere plaatsen. Het Drentse Vledder brengt hier verandering in. In februari verhuisden de eerste bewoners naar hun nieuwe levensloopbestendige onderkomen: De Borgstee. 

Zorgen dat mensen met een hulpvraag (en hun naasten) langer op een kwalitatief goede wijze het leven kunnen blijven leven zoals ze dat willen, in hun eigen vertrouwde omgeving. Dat is het streven van het project ‘Domeinoverstijgende samenwerking’ (DOS). De werkwijze is uitermate positief ervaren. Zelfs zo positief dat demissionair minister Hugo de Jonge een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer heeft gezonden. 

Of het nu gaat om het ontkalken van de kleine metalen kraanroosters, het vouwen van servetten of het inpakken van vijfhonderd kalenders: de vier cliënten van Jannes van der Sleedenhuis Wolfsbos in Hoogeveen pakken alles aan. Onder de zelfgekozen naam ‘jongeren/ouderengroep’ zijn zij – het liefst elke week – actief als vrijwilliger. 

Woensdag 27 januari was het zover, de eerste cliënten van de NNCZ ontvingen het vaccin tegen Covid-19. Een moment waarop door velen reikhalzend is uitgekeken. Vaccinatie is niet verplicht, maar hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe meer het virus teruggedrongen kan worden. Zo krijgen we geleidelijk meer vrijheid terug. De eerste cliënt met het vaccin was heel blij! 

Als nieuwe voorzitter van de NNCZ cliëntenraad en opvolger van Teun van Duinen, benadrukt Bé Uiterwijk Winkel (70) uit Hollandscheveld graag dat iedereen kan en mag meepraten. Of het nu gaat over beleidszaken, vaccinaties of de prijs van de wasservice. Bé Uiterwijk Winkel is duidelijk een mensenmens. 

Sinds begin dit jaar kent de NNCZ twee bestuurders. Naast Roeli Mossel, heeft ook Ingrid van Delft plaatsgenomen in het bestuur en samen zijn ze nu verantwoordelijk voor de sturing van de organisatie. We spraken hen beiden over de koers die de NNCZ de komende jaren zal volgen. Het staat allemaal in het strategisch beleidsplan 2021-2023 dat de titel “Samen van waarde” draagt. 

Door landelijke coronamaatregelen blijven horecazaken tot in ieder geval eind maart gesloten. Horecamedewerkers ondersteunen daarom nog in de woonzorgcentra van de NNCZ. Ze fungeren als gastvrouw of gastheer en heten bezoekers welkom en zorgen ervoor dat het bezoek veilig verloopt. Daarnaast leggen ze onze bewoners en medewerkers deze periode een beetje in de watten met koffie, thee en lekkers. Wat vinden de bewoners hiervan? 

De aanhoudende coronapandemie leidt tot veel eenzaamheid onder zowel ouderen als jongeren. Onder het motto Oud voor Jong & Jong voor Oud wil de NNCZ een brug slaan tussen beide leeftijdsgroepen. Door ouderen en jongeren met elkaar in – digitaal/telefonisch/post – contact te brengen, kunnen zij over en weer iets voor elkaar betekenen in een periode waarin eenzaamheid en somberheid op de loer liggen. Er zijn al heel mooie initiatieven ontstaan! 

Vanaf de opening van Jannes van der Sleedenhuis De Kaap is Melanie Nijhof (66) actief als vrijwilliger. Ze voelt zich helemaal op haar plek. Ik heb veel in de verkoop gewerkt, maar ik had altijd wel iets met de zorg. Sinds de pandemie is het werk bij vlagen behoorlijk pittig. ‘Zeker de laatste vijf weken. 

U kunt het magazine automatisch per mail te ontvangen door aanmelding via deze link (onderaan de pagina).