Samen van waarde

NNCZ staat op nationale bezinningsdag stil bij coronavirus met mijmerbankjes

Op dinsdag 6 oktober vindt de landelijke bezinningsdag plaats waar stil wordt gestaan bij wat er is gebeurd in de periode sinds de uitbraak van het coronavirus. Zorgorganisatie de NNCZ staat hier ook bij stil, en geeft vorm en aandacht aan de onzekerheid, angst, ziekte en verlies rondom het coronavirus door middel van mijmerbankjes.

De mijmerbankjes zijn in de buitenlucht geplaatst bij de NNCZ vestigingen van het Jannes van der Sleedenhuis De Vecht en – Wolfsbos. Hier is sprake geweest van heftige besmettingen. Op de bankjes zijn gedenkplaatjes bevestigd. In plaats van ‘stil staan’ kan iedereen letterlijk even op het bankje gaan zitten om ruimte te geven aan de eigen mijmeringen.

Een mijmering van een bewoner: “Een mijmerbankje, ik vind dat mooi. Als er iets ergs gebeurt zoals het coronavirus dan is het fijn dat er iets gedaan wordt. Een bankje is maar een bankje, een stuk hout. Maar het gaat om de betekenis van het bankje, dat gaat een stuk dieper. Als ik zo mijmer dan denk ik aan de overrompeling. Het coronavirus overrompelt de mens. Het is vlak naast ons. Het kan ons allemaal overkomen. Probeer daarom te geven. Kijk wat je een rijk mens maakt, ondanks de ellende. Probeer dat in moeilijke tijden niet te vergeten. Kijk ook om naar elkaar. We zijn niet alleen voor onszelf op de wereld.”