Samen van waarde

Diploma voor studenten wijkleren

Hoogeveen – Vrijdag 8 februari hebben vijf studenten wijkleren hun diploma Helpende Zorg en Welzijn in ontvangst mogen nemen in het Jannes van der Sleedenhuis Wolfsbos.

In november 2016 startte de NNCZ samen met de gemeente Hoogeveen en het Alfa-college het Wijkleren. Wijkleren biedt mensen die zeer lang geen werk hadden nieuwe kansen, en geeft ondersteuning aan wijkbewoners waardoor zij langer zelfstandig kunnen leven.

“Sinds we in 2016 begonnen zijn, hebben we bij een flink aantal van de leerlingen enorme vooruitgangen gezien”, vertelt Roeli Mossel, bestuurder van de NNCZ. “Zo gingen bijvoorbeeld twee leerlingen van het Wijkleren één keer in de week naar de d’Olde Bieb, de voormalig bibliotheek in winkelcentrum De Wielewaal. Hier hebben ze een inloop koffieuurtje voor de wijk dat samen met Stichting WelzijnsWerk (SWW) en een begeleider vanuit de NNCZ georganiseerd wordt. Samen onderzoeken zij of er vanuit de wijk animo is voor het uitbreiden van het koffie-uurtje naar het aanbieden van maaltijden. Wijkbewoners wordt hierdoor de optie geboden om op een laagdrempelige manier de verbinding met andere mensen uit de wijk te blijven behouden. De leerlingen vinden dit fantastisch om te doen en zijn er enorm enthousiast over. Op deze manier zijn ze van betekenis voor mede-inwoners van Hoogeveen en voelen de studenten zich weer waardevol. Dat is mooi om te zien. Het gevoel voor eigenwaarde en het zelfvertrouwen komen langzaamaan weer terug, wat meteen een verbetering van de studieresultaten oplevert. Men wordt weer zelfstandig en begint zich weer onderdeel te voelen van de maatschappij. Daarnaast halen studenten een diploma als helpend, werk waar weer meer behoefte aan is.”

De gemeente Hoogeveen, het Alfa-college en de NNCZ zijn blij dat er vijf nieuwe gediplomeerden zijn die mogelijk door kunnen stromen naar vervolgopleidingen, een aantal heeft meteen een baan binnen de NNCZ aangeboden gekregen. Ook komen mensen sneller los van hun uitkering en kunnen inwoners uit Hoogeveen gedurende de opleiding van de leerlingen gebruik maken van hun diensten.