A
A
A

Gepubliceerd op 24 januari,2021

De betekenis van de avondklok voor mantelzorgers

De betekenis van de avondklok voor mantelzorgers

Gepubliceerd op 24 januari,2021

Tijdens de persconferentie van 20 januari is een avondklok aangekondigd. De avondklok is ingegaan op zaterdag 23 januari en zal in ieder geval duren tot 10 februari 4.30 uur. Tijdens deze periode blijft iedereen vanaf 21.00 uur ’s avonds tot de volgende ochtend 4.30 uur binnen. Mensen mogen alleen bij uitzondering – bijvoorbeeld voor werk – de straat op en hebben daarvoor een verklaring nodig. Bijvoorbeeld van een werkgever.

Gevolgen voor mantelzorgers

De avondklok heeft ook gevolgen voor mantelzorgers. Woont degene voor wie u zorgt niet bij u in huis? En heeft uw naaste tussen 21.00 en 4.30 uur mantelzorg nodig die u niet kunt verschuiven naar een moment voor of na de avondklok? Dan mag u hiervoor op pad. Wel is het noodzakelijk dat u dan een Eigen verklaring avondklok bij u heeft.

Hoe werkt het?

  • Download het formulier Eigen verklaring avondklok
  • Vul uw gegevens in.
  • Geeft aan vanaf en tot en met welke datum u tussen 21.00 uur en 4.30 uur buiten moet zijn.
  • Vink het vakje ‘Iemand anders heeft dringend mijn hulp nodig’ aan.
  • Vul bij toelichting in: Vanwege noodzakelijke en onuitstelbare mantelzorg.
  • Neem het formulier uitgeprint of digitaal mee als u tijdens de avondklok voor de mantelzorg de straat op moet.
  • De politie kan u onderweg om uw ID en de Eigen verklaring avondklok vragen.
  • Zorgt u voor meerdere mensen? Vul voor elke zorgvrager een aparte verklaring in.

De verklaring kan alleen gebruikt worden als bewijs om tijdens avondklokuren op straat te zijn. Niet voor andere (mantelzorg)zaken. We vragen u ook de verklaring zorgvuldig te gebruiken, en alleen voor noodzakelijke en niet uitstelbare mantelzorg tijdens de avondklok. Want het blijft belangrijk dat we ons zoveel mogelijk aan de oproep ‘blijf thuis’ van de overheid houden.

De verklaring kan uiteraard ook gebruikt worden indien u gaat waken bij iemand die stervende is, in een thuissituatie, een woonzorgcentrum/ verpleeghuis of in een ziekenhuis.

Politie kan navraag doen

Bij twijfel kan een buitengewoon opsporingsambtenaar of de politie ter bevestiging van de mantelzorg(relatie) bellen met degene voor wie u zorgt.

Vragen?

Meer informatie kunt u vinden op www.rijksoverheid.nl/avondklok.

Bij vragen of behoefte aan advies over uw eigen situatie kunt u bellen met 0800-7076 (ma t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.30u of 0528-200200 7x24u) of mailen via hip@nncz.nl 

Wilt u dit artikel delen?

Zorgaanbod

De NNCZ biedt u alles op het gebied van zorg en ondersteuning. Van gezamenlijke activiteiten en handige diensten tot specialistische zorg en behandeling. Met de juiste ondersteuning willen wij u helpen op uw vertrouwde plek oud te worden. Maar lukt thuis wonen niet meer, dan bent u van harte welkom in ons woonzorgcentrum.

Magazine NNCZ dichtbij

Wilt u het magazine NNCZ Dichtbij per mail ontvangen? Schrijf u dan hieronder in. Zodra er een nieuwe uitgave van het magazine verschijnt ontvangt u deze per mail.

Magazine NNCZ Dichtbij