Samen van waarde

Column Roeli Mossel: Twee werelden?

Twee werelden?

Steeds vaker krijg ik het gevoel dat er twee belevingswerelden van deze coronaperiode zijn; de wereld van de mensen die volop de nare effecten en besmettingen zien en ondervinden van Covid-19 en de wereld van de mensen die de besmettingen en de nare gevolgen hiervan niet zien en meemaken. Omdat wij als zorgprofessionals bij de eerste groep horen merk ik bij mezelf steeds meer moeite te krijgen met mensen die andere ervaringen hebben en hierdoor wellicht minder voorzichtig zijn. Wanneer wij in een van onze werkgebieden volop in een uitbraak van Covid-19 zitten en veel cliënten en medewerkers hierdoor ziek zijn en ik zie beelden op tv van grote groepen mensen bij elkaar zonder voldoende afstand etc., dan ervaar ik die twee werelden. Ik merk dat ik dat, in mijn ogen, onvoorzichtige gedrag niet begrijp, maar dat is natuurlijk vanuit mijn perspectief en ervaringen ontstaan. Soms denk ik dan “kom eens bij ons kijken” dan kun je zien wat het effect van (dreigende) besmettingen is.

Tegelijkertijd begrijp ik uiteraard de wens om weer op een andere, meer nabije manier met elkaar te leven. Weer zonder regels en adviezen van overheden en andere deskundigen te kunnen doen waar je zelf zin in hebt. Weer onbeperkt bezoek te mogen ontvangen en te kunnen gaan en staan waar en wanneer je maar wilt. Weer te kunnen knuffelen wanneer daar behoefte aan is, weer elkaars mimiek te zien zonder mondkapje en zo kunnen we nog veel meer verlangens bedenken met elkaar.

Toch doe ik opnieuw een oproep om voorzichtig te zijn en de maatregelen op te volgen. We kijken allemaal uit naar de periode van meer vrijheden en hebben onze hoop gevestigd op de groei van het aantal gevaccineerde mensen in onze samenleving. Ik denk dat het terecht is dat we daar onze hoop op vestigen, maar ook hierbij roep ik op tot voorzichtigheid. Wij ervaren dat er nog steeds besmettingen ontstaan na de eerste vaccinatie, iets waar velen niet op gerekend hadden. Blijf (ook na de eerste vaccinatie) voorzichtig en houd je aan de maatregelen.

Roeli Mossel
Bestuurder NNCZ