A
A
A

Competentiegericht werken

Als (ouderen) zorgorganisatie zetten we al jaren in op verbinding met inwoners van wijken en dorpen zodat wij als professionals kunnen aanvullen op wat inwoners van gemeenschapen onderling voor elkaar kunnen doen. Dat geeft op veel plekken al mooie resultaten. Er moet nog een tandje bij om ook in de toekomst te voorzien in oplossingen van hulpvragen. De huidige beschikbare aantallen professionals zullen de komende tijd snel dalen en wij hebben ons ten doel gesteld om bij te dragen aan een zo groot mogelijk aantal professionals om daarmee te voorkomen dat er mensen met een hulpvraag tussen wal en schip raken.

Wil jij de stap zetten naar betekenisvol werk? Lijkt het je leuk om jezelf verder te ontwikkelen in de zorg en je eerdere ervaringen in te zetten? Bekijk dan de vacature hier.

Competentiegericht werken

Competentiegericht werken als antwoord op krimpende zorginstroom

De huidige beschikbare aantallen professionals zullen de komende tijd snel dalen. Dit wordt veroorzaakt door een grote uitstroom van huidige medewerkers, bijvoorbeeld door pensionering, en een beperkte instroom van nieuwe professionals vanuit de huidige zorgopleidingen. De instroom bij veel zorgopleidingen is momenteel met meer dan 20% gedaald, terwijl we weten dat het aantal hulpvragen juist zal blijven groeien.

Wij hebben ons ten doel gesteld om bij te dragen aan een zo groot mogelijk aantal professionals om daarmee te voorkomen dat er mensen met een hulpvraag tussen wal en schip raken. We doen dit door het loslaten van traditioneel ‘diploma-denken’ en in plaats daarvan over te stappen op competentiegericht werken. Dit betekent dat we ons richten op een bredere groep mensen die graag in de zorg willen werken en al over de nodige vaardigheden en kwaliteiten beschikken, of die in staat zijn deze vaardigheden aan te leren. Hierdoor verwachten we niet alleen een grotere doorontwikkeling van onze huidige professionals, maar ook een groei in de instroom van mensen naar de zorg.

 

Flexibele opleidingsmogelijkheden

Deze manier van werken biedt zowel huidige medewerkers als nieuwe professionals in de zorg meer mogelijkheden om zich door te ontwikkelen. Het biedt ook kansen voor mensen die niet per se een zorgdiploma hebben, maar wel graag een waardevolle bijdrage willen leveren aan de zorg. Medewerkers zonder zorgdiploma, maar met relevante vaardigheden en kwaliteiten, worden door ons getoetst en krijgen de kans om zich verder te ontwikkelen. Uiteraard blijven wij als professionele organisatie verantwoordelijk en aanspreekbaar voor de zorg die door ons wordt verleend.

De waarde van een behaald zorgdiploma blijft onverminderd belangrijk, maar onze huidige medewerkers kunnen zich binnen hun bestaande competentieprofiel verder ontwikkelen zonder een volledig nieuwe opleiding te volgen. Zo kunnen onze medewerkers beter inspelen op complexe hulpvragen en wordt er tegelijkertijd ingespeeld op hun wensen om zich verder te ontwikkelen. We zullen bij de werving van een groep nieuwe leerlingen, die bij ons gaan werken en leren vanaf februari 2025, de mogelijkheid bieden om delen van een opleiding te volgen, zonder direct de verplichting om een volledige opleiding af te ronden. Deze werving voor zowel interne medewerkers als nieuw te werven medewerkers start in oktober 2024.

 

Nieuwe professionals als Zam-Sam medewerker

Wij zijn ervan overtuigd dat niet alleen zorgprofessionals met een zorggericht diploma een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de zorg, maar ook als je een hart voor de zorg hebt zonder een zorggericht diploma.

We zijn nu gestart met de werving van zo’n 40 nieuwe professionals die als Zam-Sam medewerker aan de slag gaan. We zijn nieuwsgierig welke groep mensen zich hiervoor zal melden. Zelf denken we bijvoorbeeld aan mensen die hun leven anders willen inrichten en betekenisvol werk willen doen of mensen die langere tijd voor een naaste gezorgd hebben waardoor ze vaardigheden geleerd hebben en geïnteresseerd geraakt zijn in de zorg. Wil jij de stap zetten naar betekenisvol werk? Lijkt het je leuk om jezelf verder te ontwikkelen in de zorg en je eerdere ervaringen in te zetten? Bekijk dan de vacature hier.

Een klein aantal organisaties in Nederland, met name in de gehandicaptenzorg, heeft met deze werkwijze voorzichtig de eerste ervaringen opgedaan. Deze ervaringen zijn tot nu toe positief.

Samen zetten we ons in om blijvend mensen met een hulpvraag te ondersteunen, nu en in de toekomst.

Het Zam-Sam principe: “Zelf Als het Mogelijk is, Samen Als het Mogelijk is”. Dit principe houdt in dat we bij elke hulpvraag eerst kijken hoe iemand zelf weer iets kan leren of, met behulp van technologie, zelfstandig kan blijven. Wanneer dit niet mogelijk is, zoeken we samen met de hulpvrager naar ondersteuning binnen zijn of haar netwerk. Wat daarna nog aan hulpvraag overblijft, wordt door ons als professionals ingevuld. Lees hier meer over Zam-Sam.

Contactformulier

Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen naar aanleiding van het lezen van de tekst? Vul dan het contactformulier in. We nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
Contactformulier

Zorgaanbod

De NNCZ biedt u alles op het gebied van zorg en ondersteuning. Van gezamenlijke activiteiten en handige diensten tot specialistische zorg en behandeling. Met de juiste ondersteuning willen wij u helpen op uw vertrouwde plek oud te worden. Maar lukt thuis wonen niet meer, dan bent u van harte welkom in ons woonzorgcentrum.